Širvintų sporto centro direktorė Alina Zapolskienė dalyvavo kvalifikacijos kėlimo projekte „Regioninė plėtra stiprinant viešąjį sporto ir fizinio aktyvumo sektorių vietos lygmeniu”, finansuojamo Šiaurės ir Baltijos šalių viešojo administravimo mobilumo ir tinklo programos. Kartu su kolegomis lankėsi Danijos ir Suomijos didžiųjų miestų savivaldybėse. Savivaldybių, klubų, stadionų, arenų vadovai – atstovai pasidalijo gerąja patirtimi, susijusia su sporto infrastruktūros valdymo modeliais, siekiant geresnio sporto paslaugų prieinamumo įvairioms tikslinėms grupėms, aukšto lygio sporto valdymo sistemoms vietos lygmeniu.

Aplankyta:

  • Aarhus Kommune sporto ir laisvalaikio departamento administracija. Sporto skyriaus vedėja Heidi Frostholm supažindino su savivaldybės sporto ir laisvalaikio strategija, finansavimo modeliais, sporto infrastruktūros iššūkiais;
  • Aarhus stadionas ir Ceres Arena, kurioje taip pat yra Elitesport Aarhus ir kelių kitų vietinių sporto organizacijų biurai. Steffenas Wichas pristatė Elite Sports Akademi Aarhus (ESAA) modelį. ESAA savivaldybei priklausanti organizacija, kurios tikslas – remti talentų ugdymą ir elitinį sportą įvairiose sporto šakose;
  • Aarhus Atletik & Løbe akademija;
  • Lyseng bendruomenės sporto centras ir IF Lyseng Fodbold didžiausias bendruomenės futbolo klubas vakarų Danijoje;
  • Furesø kompleksinis centras, kuris yra vienas iš populiariausių jūrinio sporto objektų Danijoje. Įstaiga gali pasigirti ištisus metus veikiančiomis maudymosi galimybėmis, paplūdimiu, buriavimu, baidarėmis, irklavimu, burlenčių sportu ir kt.;
  • „Farum Arena“, kuri yra viena didžiausių Danijos savivaldybėms priklausančių pagrindinių sporto arenų. Arenoje rengiami masiniai renginius, tačiau daugiausia naudojama vietinių sporto klubų kasdienei sporto veiklai.
  • „Farum Park“ stadionas daugiausiai naudojamas Danijos futbolo superlygos „FC Nordsjælland“ klubo rungtynėms, tačiau dėl dirbtinės aikštės jis taip pat naudojamas treniruotėms ir profesionalioms futbolo varžyboms.
  • Kopenhagos savivaldybei priklausantis “Hafnia Hallen” sporto kompleksas, kuris dėl įgriuvusio stogo buvo planuojamas uždaryti, tačiau organizacijai, kuri valdo, pavyko pusiau apleistą salę, paversti šurmuliuojančia vieta;
  • Kopenhagos sporto departamento vadovas Mikkelis Selmaras pristatė sostinės sporto strategiją. Didžiausias iššūkis yra viešųjų patalpų trūkumas ir daugybė apleistų bei neįkvepiančių patalpų. Tačiau miestas yra labai prieinamas ir patrauklus individualiam poilsiui ar aktyviam transportui, pavyzdžiui, važinėjimui dviračiu, bėgimui, plaukimui, baidarėms, pėsčiomis ir pan. Šiuo metu miestas planuoja milžiniškas investicijas į naujus objektus ir senų atnaujinimą;
  • GAME – nevyriausybinė organizacija, kuri įsikūrusi buvusiuose Kopenhagos tramvajų garažuose, šiandien vykdo gatvės sporto veiklą, kuria socialinę vaikų ir jaunimo sanglaudą per sportą;
  • Vejen Idrætscenter – sporto ir laisvalaikio kompleksas, paprastai laikomas vienu iš geriausiai valdomų ir populiariausių sporto objektų Danijoje, aprūpinantis daugybe sporto šakų ir leidžiantis diegti naujoves kaip sporto, kultūros, treniruočių stovyklų, turizmo ir vietos plėtros kompleksas. Centras pritraukia kur kas daugiau nei 1 mln. svečių per metus ir vienodai lankomas vasarą ir žiemą.
  • Helsinkio savivaldybė, kur sporto padalinio vadovė Taina Korell pristatė partnerystės ir finansinės paramos sporto klubams modelį. Marjaana Risku pasidalino savo įžvalgomis apie fizinio aktyvumo skatinimo priemonių veiksmingumą Helsinkio mieste. Minna Paajanen fizinio aktyvumo programos projektų vadovė vertino įgyvendinto 2017-2021 metų fizinio aktyvumo strateginį planą.
  • Urhea nacionalinis olimpinis sporto centras;
  • Bolt arena, kurią valdo didžiausias Suomijos futbolo klubas HJK. Lauko erdvių ir rekreacinių paslaugų padalinio vadovas Stafan Fröberg pristatė aktyvaus poilsio paslaugų, teikiamų Helsinkio gyventojams, galimybes. Helsinkio savivaldybės sporto statinių padalinio vadovas Petteri Huurre pristatė svarbiausius Helsinkio savivaldybės sporto infastruktūros objektus. Kimmo Isotalo supažindino su sporto statinių, skirtų aukšto meistriškumo sportininkų rengimui, valdymu.
  • Helsinkio Olimpinis stadionas, vienas iš Suomijos pasididžiavimų.
  • Heinolos mieste sporto paslaugų vadovė Maria Kaikkonen pristatė sporto ir fizinio aktyvumo galimybes Heinolos gyventojams, delegacija lankėsi plaukimo baseine, ledo arenoje, diskgolfo parke. Buvome supažindinti ir praktiškai išbandėme populiariausią fizinio aktyvumo veiklą LAVIS – įvairių stilių, linijinių šokių užsiėmimus.
  • Heinolos gimnazija, kurios erdvėmis po pamokų gali naudotis miesto gyventojai, bendruomenės, įsikūręs jaunimo centras, vyksta koncertai.
  • YMCA klubas, kuris savo jėgomis ir savanorių pagalba, sename popieriaus fabrike įkūrė krepšinio rūmus ir didžiausią Heinolos mieste treniruoklių salę.
  • Vierumaki sporto institutas.

 

Apie projektą rašo “Olimpinė panorama”, 24-25 psl.:

https://www.ltok.lt/wp-content/uploads/2022/09/OLP_NUMERIS-9.pdf

 

REKVIZITAI

Širvintų sporto centras
Įmonės kodas: 190374721
Adresas: Kalnalaukio g. 28, LT-19109, Širvintos
El. paštas: info@sportocentras.lt
Mob. tel.: +382 51890

SPORTO ŠAKOS

Krepšinis
Lengvoji atletika
Tinklinis
Futbolas
Plaukimas
Žolės riedulys

INFORMACIJA

Titulinis
Naujienos
Paslaugos
Jaunimo erdvė
Kontaktai
Privatumo taisyklės

©2018 Širvintų sporto centras. Be raštiško sutikimo draudžiama kopijuoti ir platinti šioje svetainėje esančią informaciją.